Erika, az álmok hercegnője...



A romantika, a szerelem, a hűség, a barátság, a szeretet… ezek azok az érzelmek, melyek nem csak a szívünket, hanem a lelkünket is táplálják. Ha ezeket az érzelmeket adjuk és kapjuk, de legfőképpen nap, mint nap tápláljuk, akkor erősebbek, kitartóbbak és sokkal boldogabbak leszünk. A belső béke kívülről is látszik, az ilyen emberek szinte ragyognak.
Ha fogjuk ezeket az érzéseket és hozzá keverünk egy jó nagy adag tehetséget és megfűszerezzük egy csipetnyi szerénységgel, akkor végül kapunk egy fiatal és tehetséges írónőt. Balog Erika egy csiszolatlan gyémánt, aki nemrég tűnt fel az alkotói világban. Kicsit még félénk, ennek ellenére elszántan alkot és rendíthetetlenül bízik bennetek, olvasókban. Már ez a szerénység és örökös hit is okot ad arra, hogy felkapjuk a fejünket és megismerkedjünk Erikával. Az, aki ilyen komoly alázattal dolgozik és szívében ilyen tiszta kedvesség honol, biztosan igen értékes gondolatokat adhat át nekünk írásaival.
Ha van kiért, Erika könyvének címe olyan sokatmondó. Ebbe a néhány szóba, annyi mindent bele lehet sűríteni. Ha van kiért dolgozni, ha van kiért küzdeni, ha van kiért változni és legfőképpen ha van kiért élni… akkor az egész létünk új értelmet nyerhet. Ha van kiért; ez a három szócska jelentheti az igazi boldogságot. Nem tudom, hogy Erika tisztában van-e azzal, hogy milyen fontos értékeket ragadott meg írás közben, de nekem ez nagyon hamar feltűnt, ahogy olvasni kezdtem a sorait. Ezért is tartottam olyan fontosnak, hogy bemutassam Őt a munkásságával együtt. Szeretném, ha mindenki részese lenne annak az erőnek, kitartásnak, amit Erika képvisel. Mert Értetek (kik e sorokat olvassátok) érdemes írni.
Mivel nemrég jött létre Erika írói facebook oldala és blogja érdemes sűrűn ellátogatnotok rájuk. A like-okkal nyugodtan legyetek bőkezűek és a megosztásokkal sem szabad fukarkodnotok. Hiszen minden kezdő művész sorsa a Ti kezetekben van… Sokszor talán nem is sejtitek, mennyire sokat számít egy like, vagy egy megosztás. Ki kell használnunk a mai világ által nyújtotta lehetőségeket, be kell fogadnunk az új dolgokat és legfőképpen Nyitott szemmel kell járnunk! Mert van, akit érdemes észre vennünk…

Mesélj magadról…
Balog Erikának hívnak és húsz éves vagyok. Kelet – Szlovákiában születtem és van két testvérem, akik ikrek. Ide is jártam iskolába, pincér, szakács valamint szállodavezetési szakon tanultam. Most pedig Csehországban dolgozom és élek a barátommal.

Mikor és miért kezdtél el írni?
Már kiskoromban is volt, hogy dolgozott a fantáziám és kisebb jeleneteket írtam magamnak. Aztán minél idősebb lettem, annál több lett és sikerült kihoznom belőle egy könyvet. Azért írok, mert akármilyen a kedvem, az írással kiadhatom magamból. Szerintem az írás egy olyan dolog, ahol az ember igazán önmagát adhatja, kikapcsolódhat és létrehozhat valamit, amit megálmodott. És szeretem kiírni magamból, amiket megálmodok.

Milyen műfajban szeretsz leginkább alkotni és miért?
Romantikus történetek szeretek írni, de belekezdtem egy kicsit misztikusabb regénybe is, mert ebben is ki szeretném próbálni magam. Persze abban is lesz bőven romantika, de azért egy kis misztikum is.

Kérlek, mutasd be Ha van kiért című regényed?
Ez az első igazi regényem, amire azt merem mondani, hogy kész van. Ez a kis történet egy mexikói rossz fiúról szól, aki a húgával és a beteg édesanyjával Amerikába költözik, valamint egy lányról, akinek gazdag családja van, mégsem érzi jól magát. Sok mindent elvárnak tőle, ő viszont csak szabadulni szeretne a szorításból. És ehhez csak találkoznia kell a rossz fiúval. Majd mindketten olyan dolgokon kapják magukat, amit sohasem hittek volna magukról. A lány a fiú hatására megszegi a szabályokat, ellentmond a szüleinek, a fiú pedig olyan érzéseket kezd táplálni, amitől addig borzongott. A regény valójában egy kis harcról szól a lány szülei ellen, a banda ellen, amely a fiút nem engedi kiszállni. Könnyebben is megoldhatnák, ha szétválnának. De az ő igaz szerelmüket semmi nem győzheti le.

Elég sok karaktert tettél a kéziratodba… Biztosan nem könnyű ennyi embernek a bőrébe bújnod… Milyen kihívásokat jelent ez számodra? Élvezed ezt a sokrétűséget?
Meglepődnétek, mennyire könnyű ennyi embernek a bőrébe bújni. Szeretem, mert sok mindent kitudok így élni magamból és ha egy – két emberbe sűríteném bele ezeket a dolgokat, valójában talán nem is lenne személyiségük. Annyi nehézség talán van benne, hogy ha egy bizonyos karakterről írok, néha összekeverem egy másikkal, de ez javítható hiba.

Szlovákiában születtél és most Csehországban dolgozol. Mit tapasztalsz ezekben az országokban, hogyan állnak az emberek az írókhoz? Szeretnek olvasni? Esetleg támogatják a pályakezdőket? Vagy inkább a médiában felkapott írók műveit keresik?  Íróként milyen lehetőségek adódnak külföldön a számodra?
Őszintén szólva egyik országban sem követem az ilyen dolgokat, mert én magyar vagyok. Azt észrevettem, hogy Csehországban igenis sokan olvasnak és hála istennek annyi könyvesbolt van, hogy úszni lehet bennük. Szlovákiában viszont az a legnagyobb baj, hogy a szlovákok elnyomják az itt élő magyarokat, nem azt vettem észre, hogy segítenék őket, inkább talán kitaszítják. Ezért nagyon nehéz itt könyvet kiadni, sőt magyarként talán lehetetlen is.

Ki a példaképed?
Leiner Laura, mert tetszik, hogy ilyen frappánsan, viccesen fogalmaz néha a könyveiben, mégis sok mondanivalója van a történeteinek. És a karaktereit egyenesen imádom.

Nemrégiben létrehoztál a facebook-on egy írói oldalt, Ha Van Kiért címmel https://www.facebook.com/Ha-Van-Ki%C3%A9rt-156165004954177/?ref=br_rs Mivel igyekszel megtölteni az oldalt? Miért ajánlod a blog olvasóinak, hogy ellátogassanak rá?
A könyvem fejezeteit tartalmazza az oldal. Igyekszem színesebbé tenni, de sajnos nem mindig van időm foglalkozni vele. Szeretném megtölteni több képpel, amelyek kapcsolódnak a könyvemhez.

A sok munka mellett, hogyan sikerül időt szakítanod az írásra?
Van hogy munka közben is írok. Vagyis inkább csak megfogalmazódnak a fejemben a jelenetek, részletek, aztán amint papír és toll kerül a kezembe, vagy akármi, ahová írhatom, már írom is. A munka mellett sokat foglalkozom vele, amikor épp nincs más dolgom otthon. Jobb lenne, ha több időt szánhatnék rá, de így is igyekszem minden szabad percemet kihasználni.

Mi az, ami legjobban inspirál?
Szeretném megmutatni az embereknek, hogy mit tudok. Szeretném ha megismernék a történeteimet és a karaktereimet. De a legjobban az anyukám. Ő mindig bízik abban, hogy egyszer sikerül kiadnom a könyvemet és tudom, hogy így is büszke rám, de szeretném, ha még büszkébb lenne.

Romantikus léleknek tartod magad?
Igen, nagyon. Néha a barátom panaszkodik is miatta. :D

Mi a legnagyobb álmod?
Hogy híres írónő legyek és egyszer eljussak Párizsba.

Ha néhány szóban kellene összefoglalnod, hogy miért érdemes az embereknek odafigyelniük rád, akkor mit mondanál?
Hogy mindenki megérdemli, hogy odafigyeljenek rá.

Így a végére, ez annyira szép és kedves válasz volt, hogy ennél szebb zárást nem is lehetett volna ideképzelni. Hiszen a figyelem ennek a blognak a lényege. Köszönöm, hogy ma is velem tartottatok.

Erre a linkre kattintva máris eljuthattok Erika blogjára.

Itt pedig kapcsolatba léphettek az írónővel a facebook-ján.

Gondoljatok bele, ha innen rögtön a facebook-ra léptek és nyomtok egy like-ot, majd megosztjátok az oldalt azzal olyan lehetőségeket adtok az írónő kezébe, mellyel elindulhat a karrierje. Ez pedig minden író álma :)
További szép napot :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az írás igazi hatalma egy fiatal lány szemével…

Katona Kitti lendületes fiatalsága ellenére, igen éretten gondolkodik az írói világról, a magyar olvasói kultuszról, de még arról is,...