Józsi, aki soha nem adja fel...



Szendrei József (költő) olyan életet él, mely sokak számára szolgálhat példamutató jelleggel. A családja iránti szeretete, az örökös tenni akarása sarkalja napról-napra arra, hogy reggelente felkeljen és küzdjön, mert az álmainkért soha nem késő, vagy hasztalan dolgozni.
Egy költő mindig költő, éljen meg bármilyen korszakot, a gondolatait mindig hűen és csodás rímekkel átszőtt versekben adja vissza.
Józsira tekintve ezek a gondolatok ötlöttek a fejembe: ma nagyon sokan küszködnek számtalan problémával és kilátástalannak látszó helyzetükben keserűség uralkodik el rajtuk. Kevesen mosolyognak, a boltokban inkább mogorva arcok fogadnak, az utakon pedig türelmetlen vezetők. De Józsi mindennek ellenére egyetlen percre sem feledkezik meg arról, hogy milyen célt tűzött ki maga elé. Ő még mindig bízik... De nem elég, ha valaki kitart és tehetséges, ennél sokkal több kell a sikerhez. A siker kulcsa pedig Bennetek rejlik! Mi művészek csak akkor érvényesülhetünk, ha Ti esélyt adtok nekünk a bemutatkozásra és arra, hogy bizonyítsunk nektek. Egy könyvet csak akkor lehet eladni, ha Ti beleolvastok, és ha tetszik, megveszitek. Egy dal csak akkor válik igazi slágerré, ha Ti meghallgatjátok, és megérinti a lelketeket. Ha nem kapunk lehetőséget arra, hogy megmutassuk, mit tudunk, megrekedünk az alkotás kezdeti folyamatánál és soha nem válhatunk azokká, akik szeretnénk lenni. Pedig egy jó könyv, egy ritmikus vers, vagy egy ütős dal azért születik, hogy boldoggá tegyen Titeket és ha még rövid időre is, de elfeledtesse veletek a gondjaitokat. Ezért érdemes Nyitott szemmel járni és odafigyelni azokra a pislákoló csillagokra, kik értetek beragyognák az egész égboltot.
Józsi a remény költője… Verseivel szeretne segíteni a családján és igyekszik felvirágoztatni az elhervadó lelkeket.
Mielőtt rátérnék Józsi kérdés-válaszaira, megmutatnám nektek egyik versét. Megjegyzem, nekem ez különösen tetszik. Magába foglalja mindazt, amit erről a különleges költőről gondolok és igyekeztem nektek átadni. Fogadjátok sok szeretettel a Lélek versét.

Lélek
A lélek oly fura, néha lemarad tőlünk,
vagy épp előbb ér oda.
Táplálni is lehet, mint a testet,
de étel helyett neki szép szó az étek,
Simogatni is lehet,
egy kedves mosoly,
szemtől-szembe mondott őszinte szavak,
láthatatlan kézzel megérintik azt.
Megsebezni is lehet,
de megölni nem!
Olyankor bezárkózik,
meggyógyítja önmagát,
és mint a virág szirma a nap sugarára,
újra megnyílik a múló világra.
És a versek titokzatos világa,
amiben magára ismerhet bárki a világba,
és mint pillangó a virágos réten,
szárnyalhat a lelke csodaszép helyeken!
Szendrei József
2017.05.20
Mi az a néhány dolog, amit mindenképpen szeretnél elmondani magadról?
Az édesapám nevelt egyedül, nem sok szeretetben volt részem (szülőiben), de nagyapámmal sokat jártuk a bükk hegységet, ismerem es szeretem a természetet, növényeket, gombákat, állatokat. Az erdő volt gyermekkorom tanitó játszótere.

Mikor írtad életed első versét? Már akkor tudtad, hogy költő szeretnél lenni?
Volt egy lány, aki számomra elérhetetlennek tűnt, sok gazdag jóképű udvarlója volt, akkor írtam az első versem neki, és mikor megkérdeztem miért engem választott? Azt mondta a versem és a lelkem miatt.

Van a családodban más is, aki írással foglalkozik vagy Te kezdted meg a sort? Tudom, hogy vannak gyerekeid is… ők, hogy fogadják, hogy az apukájuk költő? Esteleg szeretnének a nyomdokaidba lépni?
A családomba senki nem irt verseket, de gyermekeim és párom nagyon szeretve figyelve hallgatják.

Versírás közben melyek azok a témák, melyek leginkább megérintik a szívedet?
Amik megérintenek írás közben, mikor tudatosul bennem, hogy akaratomon kívül milyen fájdalmas igazságokat írok meg.
De mindig arra gondolok, hogy egy olvasót, ha kicsit emberibbé tehetek, az boldoggá tesz.

Verseskötetednek a Lélekmelegítő címet adtad. Milyen gondolatokkal töltötted meg a lapjait? Írás közben mi motivált a leginkább?
A verseim nagy részét télen kályha mellett melegedve irtam, a sok hasonló nehéz sorsú emberre gondolva, hogy ha a kályha melegét nem is érezhetik, de a verseimét igen. Ezért adtam címül neki a Lélekmelegítőt.

Azt mondtad egy debreceni nyomdász család úgy döntött felkarol: így ingyen könyv formájába öntötték a munkádat és kiadtak belőle 200 darabot. Ráadásul úgy látom még a terjesztésben is a segítségedre vannak. Ekkora lehetőség keveseknek adatik meg. Hogyan ismerkedtél meg ezzel a nagyszerű családdal? Meséld el nekünk ezt a történetet…
A nyomdász családdal (Balázs János) úgy ismerkedtem meg, hogy mivel sehonnan nem tudtunk tüzelőt szerezni az interneten Facebookon kértem segítséget ahol a verseim is megosztottam erre figyeltek fel es segítség képpen nyomtattak 200db könyvet a verseimből, hogy könnyebben éljünk az eladásukból ez a lélekmelegítő még 50db van.

Hamarosan bővített változatban is megjelenik a könyved. Itt körülbelül 30 új versről beszélünk… Miben újul meg így a kötet mentalitása?
Sajnos kicsi rá az esély hogy új könyvem legyen, mert ez már pénzbe kerülne, ami nekünk nincs. Az új versek: szeretetről, természet csodáiról és emberségről szólnak, na meg persze pár szerelmes vers is van.

Mit tapasztaltál… az emberek mai napig szeretnek verseket olvasni?
Az emberek akkor szeretik a verseket, ha érzik, hogy ez nem csak egy költemény, de egy valós lélek különleges gondolatai rímekbe szedve, ami kivetíti az életet.

Mik a terveid a jövőre nézve?
A terveim tisztességes embereket nevelni a fiaimból és sok szép verset írni az emberek örömére, és kicsit éreztetni velük az érdek nélküli, tiszta, őszinte szeretetben gazdag, de anyagiakban sajnos mély szegény világot.

Ha teljesülhetne egy titkos vágyad, mi lenne az?
Titkos vágyam az lenne, ha nem kéne naponta félni attól, hogy mit eszünk holnap, és egy kis családi fészek, ami nem albérlet.

Kedves Józsi megértem a félelmeidet és együtt érzek veled. Sajnos a normális megélhetésnek nem titkos álomnak kellene lennie, hanem alap dolognak.
Remélem, ezzel a bemutatkozóval sokakhoz el tudom juttatni létezésed hírét és bízom abban, hogy bőven akadnak majd új olvasóid is. Én drukkolok neked és sajnálom, hogy csak ennyivel tudlak segíteni. Kívánom a legjobbakat…

Ha szeretnétek, jobban megismerkedni Józsi munkásságával keressétek nyilvános facebook csoportját a Szendrei József versei! És minden ami emberi! Egy mindenkiért és mindenki..
Mellékelten ide rakom Józsi facebook profiljának is a linkjét.

Még egyszer köszönöm, hogy ezt a kis bemutatót is elolvastátok…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az írás igazi hatalma egy fiatal lány szemével…

Katona Kitti lendületes fiatalsága ellenére, igen éretten gondolkodik az írói világról, a magyar olvasói kultuszról, de még arról is,...